Мотоциклетистите често получават неоправдана репутация на безразсъдни, поемащи риск и че като цяло не спазват законите за движение. Това схващане е неоснователно и има много статистики, които подкрепят факта, че повечето инциденти с мотоциклети не са по вина на водача на мотоциклет, а на друг шофьор.

Голямо проучване, проведено от Университета на Южна Калифорния (USC), установи, че приблизително три четвърти от инцидентите с мотоциклети включват сблъсък с друго превозно средство, обикновено лек автомобил. Установено е също, че при многократните ПТП водачът на другото превозно средство е нарушил предимството на мотоциклета и е причинил произшествието при две трети от тези произшествия. Освен това проучването на USC установи, че неспособността на шофьорите да открият и разпознаят мотоциклети в движението е преобладаващата причина за инциденти с мотоциклети. Шофьорът на другото превозно средство, участвало в сблъсъка с мотоциклета, не е видял мотоциклета преди сблъсъка или не е видял мотоциклета, докато не е станало твърде късно, за да избегне сблъсъка.

Тези открития показват, че мотоциклетистът несправедливо е получил лоша репутация от широката общественост, както и от застрахователните компании, които покриват мотоциклетисти. Мотоциклетите по своята същност са предразположени към произшествия, причинени от други водачи, поради малкия си размер. Мотоциклетите лесно се вписват в мъртвата зона на типичните леки автомобили. Истината е, че повечето мотоциклетисти са много добри шофьори и внимават за шофьори, които не ги виждат. Тази осведоменост на другите водачи обаче не предотвратява всички произшествия.

Когато се случат инциденти като тези, застрахователната компания на водача, който е виновен, ще положи много усилия, за да не даде на водача на мотоциклет парите, които той или тя заслужава. Застрахователните компании често прибързват жертвата да направи бързо споразумение като начин да спестят пари. Повечето хора от широката общественост не са застрахователни експерти и не знаят дали получават лоша сделка от застрахователната компания или не. Когато чек е залепен пред тях, може да бъде доста изкушаващо да се подпише.

Приемането на първа оферта от застрахователните компании обикновено е грешка. Друг път застрахователната компания на другия шофьор ще се опита да не плаща изобщо за инцидента и произтичащите от него наранявания. Те често се опитват да направят впечатление, че мотоциклетистът е виновен за инцидента. Не е трудно да се убеди журито в това, тъй като мотоциклетистите имат несправедливата репутация на не толкова внимателни.

Ето защо е изключително важно да имате квалифициран и компетентен адвокат на ваша страна, ако се окажете жертва на катастрофа с мотоциклет. Квалифициран адвокат ще ви помогне да се уверите, че ще получите споразумението, което заслужавате; споразумение, което ще покрие вашите медицински сметки, както и плащане за щетите на вашия мотоциклет. Липсата на адвокат, който да се застъпи за вас, ще ви струва повече от пари, но и ще ви причини много главоболия и сърдечна болка. Опитът да се борите сами със застрахователна компания, като в същото време се справяте с физически наранявания, може да бъде непосилна задача.

Квалифицираният адвокат е единственият, който ще бъде на ваша страна в случай на злополука. Адвокатът работи за вас и само за вас. Застрахователната компания работи за своите акционери и ще се опита много упорито да не ви даде парите, които заслужавате.